جمعه، تیر ۰۳، ۱۳۸۴

وراثت شايعترين علت سياهي دور چشم است


عوامل زمينه‌اي از قبيل كم خوني ،بيماري‌هاي تيروئيدي ،برخي بيماري هاي هورموني و حساسيت‌هاي پوستي از عوامل موثر در سياهي دور چشم هستند ولي با اين اوصاف، "وراثت" شايعترين علت سياهي دور چشم است.

پايگاه اينترنتي انجمن درمانگران ايران، مقاله‌اي از دكتر "مسعود داوودي" متخصص پوست و مو در اين پايگاه قرار داده ، كه مبتني است، "سياهي دور چشم" كه باافزايش سن بيشتر مي‌شود درمان قطعي ندارد.

عوامل ديگري همچون خستگي ،بي خوابي ،قرار گرفتن در معرض آفتاب و تغييرات هورموني ماهيانه زنان نيز نقش چشمگيري در تشديد سياهي دور چشم دارد.

سياهي دور چشم درمان قطعي و صد درصد ندارد اما كرم‌هاي ضد سياهي دور چشم در بعضي افراد تا حدي باعث كاهش اين عارضه مي‌شود.

به دليل اينكه كرم‌هاي مذكور تغييراتي را در گردش خون عروق پوست پلك به وجود مي‌آورند تا حدودي از تجمع خون وريدي در پلك جلوگيري مي‌كنند كه باعث كاهش سياهي دور چشم مي‌شود ولي آن را از بين نمي‌برد.

بر اساس گزارش‌هاي موجود همچنين تكنيك‌هايي از قبيل بعضي از انواع ليزر و لايه برداري‌هاي شيميايي خفيف هم مي‌تواند در كاهش سياهي دور چشم موثر باشد.

ولي تاثيرات اين تكنيك‌ها در افراد ،متفاوت و غير قابل پيش بيني است كه مورد توافق همه متخصصان نيست و مي‌توان گفت اين نوع درمان موقتي است.

سياهي دور چشم بيماري محسوب نمي‌شود و اين جز خصوصيات طبيعي برخي افراد است .پس ريشه كن كردن ،برطرف كردن و پيشگيري كردن باعث از بين رفتن كامل سياهي دور چشم نمي‌شود.

سياهي دور چشم در ميان كشورهاي همسايه از قبيل كشورهاي خاورميانه ، پاكستان و هند نسبت به ساير اقوام اروپايي و آسيايي شايعتر است و در ايرانيان هم هاله‌اي از اين سياهي وجود دارد.

سه‌شنبه، خرداد ۳۱، ۱۳۸۴

همکاران محترم اپتومتريست !

باسلام خدمت تک تک عزيزان ،پوزش بنده را از اين که ايجاد بانک اطلاعات اپتومتريست های ايران (به دلايلی) به تعويق افتاد ، پذيرا باشيد.
ضمن تشکر از معدود دوستانی که قبلا فرم ثبت نام را پر نموده بودند به اطلاع می رسانم که اين مهم به انجام رسيده و بانک اطلاعات اپتومتريست های ايران با قابليت جستجو براساس محل سکونت ونيز بر اساس نام خانوادگی (به صورت مجزا) ايجاد شده است.
بنا به پِشنهاد جمعی از دوستان و همکاران محترم نام ونام خانوادگی ، استان وشهر محل سکونت و آدرس پست الکترونيک قابل دسترس می باشد واگر پيشنهادی ارجح تر از اين مطرح و مورد تاييد خانواده اپتومتری باشد، تاحد امکان برای به ثمر رسيدن آن تلاش خواهد شد.
همکاران محترم با مراجعه به صفحه اپتومتريست های ايران وتکميل و ارسال فرم ثبت اطلاعات در تکميل بانک اطلاعات اپتومتريست های ايران ،سهيم شويد.
از آنجاييکه هدف شبکه اپتومتری ايران برقراری ارتباط با عموم می باشد، همکاری عزيزان برای به ثمر نشستن اهداف سايت که در راس آن ها شناساندن اپتومتری و قابليت های اپتومتريست ها در حيطه شرح وظايفشان می باشد ، ضروری است.

بااميدموفقيت خانواده بزرگ اپتومتری
اپتومتريست حسن خضری

دوشنبه، خرداد ۳۰، ۱۳۸۴

قطره کلرمفنیکل

به بهانه اعلام قطره کلرمفنیکل به عنوان یک داروی OTC با هم خواص فارماکولوژيک کلرمفنیکل را مرور می کنیم:


کلرمفنیکل پر مصرف ترین قطره آنتی باکتریال چشمی است
و بر بسیاری از انواع باکتری ها و همینطور ارگانیسم های دیگر از قبیل کلامیدیا ،اسپیروکت و ریکتزیا (عامل مولد تیفوس )موثر است از میان باکتریهایی که کلرمفنیکل بر آنها موثر است می توان به بسیاری از عوامل پاتوژن چشمی مانند کورینه باکتریها ، E.coli هموفیلوس و استرپتوکوک اشاره نمود همچنین استفاده از این دارو برای درمان روتین Ophthalmia Neonatorum(عفونتهای چشمی نوزادان)توصیه شده است
بااین حال کلرمفنیکل بر بیشتر گونه های Pseudomona Aeroginosa اثری ندارد
اثرات باکتریواستاتیک کلرمفنیکل ناشی از مهار سنتز پروتئین در اثر تداخل با ریبوزوم های باکتری می باشد این دارو با روش انتشار تسهیل شده وارد سلول می گردد مقاومت در برابر کلرمفنیکل در اثر تولید آنزیم های غیر فعال کننده (کلرمفنیکل استیل ترانسفراز) بوجود می آيد
یکی از دلایل رواج کلرمفنیکل بعنوان یک داروی آنتی باکتریال چشمی این است که این دارو بندرت بصورت سیستمیک مورد استفاده قرار می گیرد و بنابراین شانس بروز مقاومت بسیار کم است در یک مطالعه بر روی 738 بیمار فقط 6%ارگانیسم های کشت شده نسبت به کلرمفنیکل مقاوم بوده اند این میزان مقاومت بسیار کمتر از سایر انواع آنتی بیوتیک های مورد آزمایش بوده است
امروزه کاربرد سیستمیک کلرمفنیکل بسیار محدود شده است که ناشی از بروز آنمی آپلاستیک و ایجاد آگرانولوسیتوز می باشد در استفاده سیستمیک این دارو این میزان بروز یک در 50000 و در استفاده موضعی این میزان بسیار کمتر می باشد کلرمفنیکل خط اول درمان برای عفونت های خفیف مانند عفونتهای باکتریال می باشد Tic comb( 1997 )شواهد مربوط به ارتباط بین کلرمفنیکل و آنمی آپلاستیک را مورد بررسی قرار داد و ارتباط اثبات شده ای را یافت نکرد
کلرمفنیکل مهمترین آ«تی بیوتیک موضعی است و بصورت محلول نیم درصد و پماد چشمی یک درصد موجود می باشد این دارو دارای قابلیت زیادی برای حل شده در چربی می باشد و در مطالعات حیوانی سطح بیشتری از دارو در قرنیه نسبت به زلالیه مشاهده شده است محلول کلرمفنیکل در دمای اتاق ثابت باقی نمی ماند و باید آنرا در دمای دو تا هشت درجه سانتیگراد نگهداری نمود

چهارشنبه، خرداد ۲۵، ۱۳۸۴

تعرفه‌هاي غيرواقعي خدمات پزشكي،مصداق بي‌عدالتي و ظلم‌به مردم وپزشكان است
رييس سازمان نظام پزشكي كشور گفت: تعرفه‌هاي غيرواقعي خدمات پزشكي مصداق بي‌عدالتي و ظلم به جامعه پزشكي و مردم است.

دكتر"شهاب‌الدين صدر" روز سه‌شنبه در نشست مشترك روساي بيمارستان‌هاي خصوصي شهر تهران افزود: روند تعيين تعرفه‌هاي خدمات درماني در نظام پزشكي رويه‌اي كارشناسي علمي و كاملا قانوني است.

وي اظهارداشت:تعيين تعرفه‌هاي خدمات پزشكي دربخش خصوصي‌ازجمله اختيارات سازمان نظام پزشكي است و تعرفه‌هاي اعلام شده بر اساس مطالعات كارشناسي كميته پنج نفره منتخب رياست جمهوري تعيين شده‌است.
در آستانه برگزاری هشتمین کنگره بینایی سنجی ( اپتومتری ) ایران عنوان شد :
ابداع روش جدید تعیین نمره چشم برای نوزادان و کودکان

با ابداع روش تله لنزر تینوسکوپی Telelns Reinoscopy امکان تعیین نمره چشم جهت استفاده از عینک مناسب برای نوزادان وکودکان فراهم می شود.
به گزارش خبرگزاری مهرعضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره ابداع این روش گفت: بررسی عیوب انکساری و میزان نمره چشم نوزادان وکودکان در سال های اولیه زندگی درکلینیک های چشم و بینایی سنجی بسیار حیاتی و مهم بوده واطلاع از چگونگی عیوب انکساری نوزاد در تشخیص اختلالات سیستم بینایی ودرمان نارسایی های دیگر بینایی از جمله انحرافات چشم ( استرابیسم ) و تنبلی چشم ( آمبلیوپی ) بسیار با اهمیت است.

دکتر علی میرزاجانی افزود: یکی از مشکلات اساسی در زمینه معاینه چشم در هنگام بررسی عیوب انکساری چشم وتعیین نمره چشم نوزادن ، عدم همکاری آنان درهنگام انجام روشن تعیین نمره چشم یا رتینوسکوپیاست که در این روش عدسی های آزمایشی مختلف در صفحه صورت بیمار ودر نزدیکی چشم قرار می گیرد که این مساله موجب آزردگی نوزادان و برخی از کودکان شده وباعث عدم همکاری ، حرکات سرو پس زدن عدسی با دست از جانب نوزادان گردیده و کل سیستم معاینه مختل می شود.

وی گفت: در روش تله لنز رتینوسکوپی ،عدسی های آزمایش درفاصله حدود بیست سانتیمتر از صفحه صورت قرار گرفته و با در نظرگرفتن محاسبات اپتیکی لازم و خطاهای احتمالی می توان عیوب انکساری نوزادان را بر آورد کرده و بدین شکل آزردگی روش معمول برای نوزاد ایجاد نشده ومعاینه و تعیین نمره چشم در شرایط مناسب و مطلوبتری انجام می گردد.

نایب رییس انجمن علمی اپتومتری ( بینایی سنجی ) ایران همچنین یاد آور شد: درهشتمین کنگره علمی اپتومتری ایران که طی روزهای 13 و 14 مردادماه جاری درمرکز همایشهای رازی تهران برگزارمی شود. نتایج آخرین تحقیقات علمی و پژوهشی پیرامون بیماریهای چشم ، عیوب انکساری ، تنبلی چشم و جدیدترین تکنولوژی در زمینه تراش عدسی ها با حضور بیش از هفتصد تن از اساتید دانشگاهها و فارغ التحصیلان اپتومتری سراسرکشور مورد بحث و تبادل نظرعلمی قرارخواهد گرفت

شنبه، خرداد ۲۱، ۱۳۸۴

معرفي قطره كلرمفنيكل بعنوان يك داروي OTC مي تواند يك رويداد بسيار مهم در پيشرفت روند استفاده از دارو براي مقاصد درماني براي اپتومتريست ها در ايران باشد اگر چه كه ما هيچ وقت نه خواسته ايم و نخواهيم خواست كه محدوده عمل خود را به داروهاي OTC محدود كنيم ولي در شرايط فعلي كه هنوز هيچ اقدامي در جهت اعلام ليست داروهايي كه اپتومتريست ها مجاز به تجويز آنها هستند از سوي مراجع ذيربط نشده اعلام گنجانده شدن كلرمفنيكل بعنوان يك داروي OTC مي تواند بسياري از مشكلاتي را كه ما در ارتباط با درمان كنژكتيويت هاي باكتريال كه عمده ترين بيماري چشمي مراجعين مراكز اپتومتري است داريم حل نمايد و دست ما را براي تجويز يك داروي پادزيست وسيع الطيف باز نمايد
ولي اين هنوز آغاز راه است و همانطور كه گفتم ما بهيچ وجه نمي خواهيم فقط خود را به داروهاي OTC محدود نماييم بلكه هدف ما دستيابي به مجموعه داروهايي است كه در تمام دنيا توسط اپتومتريست ها براي مقاصد درماني تجويز مي شوند و اپتومتريست هاي ايران نيز بخشي از جامعه بزرگ اپتومتري جهاني مي باشد

پنجشنبه، خرداد ۱۹، ۱۳۸۴

اين وبلاگ را هم ببينيد
چشم الکترونيک برای نابينايان در راه است

در طول تاريخ و با پيشرفت روزافزون دانش پزشكي، بازگردان بينايي به مردم نابينا و برطرف ساختن اختلالات بينايي؛ همواره يكي از دغدغه هاي اصلي دانشمندان بوده و هر از چندگاهی اخبار اميدوار کننده ای از دانشمندان دريافت ميشود.

در اين راستا، محققان آمريکايی به تازگي موفق به ساخت گونه ای چشم مصنوعی شده اند كه مي تواند بينايي را هر چند اندک به نابينايان بازگرداند. اين چشم مصنوعی از يک تراشه کامپيوتری و يک دوربين ويديويی تشكيل مي شود .

دانشمندان چگونگی عملكرد اين دستگاه را به اين شكل عنوان كرده اند كه دوربين ويدويی در عينکی که فرد نابينا به چشم می زند، جاي مي گيرد و به تراشه اي که در پشت چشم قرار گرفته است، متصل مي شود.

درواقع، دوربين تصاوير پيرامون را ضبط مي كند و اين تصاوير به تراشه مخابره می شود. تراشه نيز آنها را به علائمی که مغز قادر به تعبير آنهاست، بر مي گرداند.

سازندگان اين چشم مصنوعي نوين اميدوارند كه آزمايشها براي عملكرد اين وسيله به روی انسان در سال جاري و يا سال آينده بر روری انسانها در زندگی عادی رسما آغاز شود.

البته آنها گفته اند که کيفيت تصاويری که چشم مصنوعی خلق مي كند با تصاوير به وجود آمده توسط چشم واقعی تفاوت بسياري دارد، اما با اين وجود تصاوير می توانند آنقدر واضح باشند که شخص نابينا توانايي شناسايی چهره ها را به دست آورد و نابينايان مي توانند با آموزش چگونگی تعبير اين تصاوير، از چشمان مصنوعي بهره ببرند.

گفتني است، بر اساس بررسي هاي صورت گرفته، بيمارانی که به شايع ترين نوع نابينايی موسوم به "دژنرانس ماکولا" مبتلا هستند، شانس بيشتري به نسبت ديگر نابينايان دارند كه چشم تازه ساخت در آنها بهتر کار کند.
كشف يك ژن مربوط به نابينايى در پيرى
دانشمندان آمريكايى ژنى را كشف كرده‌اند كه مي‌تواند به شناسايى ابتدايى و درمان بيمارى تحليل رفتن لكه‌ي زرد شبكيه (دژنراسيون ماكولا) كه علت اصلى نابينايى در سنين بالاست كمك كند.

به گزارش خبرنگار سرويس «نگاهي به وبلاگ‌ها»ي ايسنا، كانون اينترنتي آگاهي‌رساني ايرانيان بلژيك در http://www.iranian.be/news عنوان كرده است: در اين بيمارى سلول‌هاى عصبى در محل لكه‌ي زرد يا ماكولاى شبكيه كه تشخيص جزئيات تصاوير را در مركز ميدان بينايى براى فرد ممكن مى‌كند، نابود مى‌شوند.

اين بيمارى در افراد بالاى ‌٥٠ سال شايع است و گاهى به نابينايى كامل منجر مى‌شود و در حال حاضر هيچ درمان موثرى براى اين بيمارى وجود ندارد.

گروهى از دانشمندان به رهبرى دكتر «رابرت كلاين» از دانشگاه راكفلر نيويورك توانسته پس از بررسى صدهزار وارياسيون توالي‌هاى ژنى، يك وارياسيون خاص در ژن «CFH» را كه بر كروموزوم شماره يك قرار دارد كشف كنند كه با ابتلاء به اين بيمارى ارتباط نزديك دارد.

به گفته‌ي دانشمندان اين وارياسيون ژنى خطر ابتلاء به بيمارى «دژنراسيون ماكولا» را سه تا هفت برابر مي‌كند.

دو گروه پژوهش ديگر يكى به سرپرستى دكتر «آلبرت ادواردز» از دانشگاه تگزاس در دالاس و ديگرى به سرپرستى دكتر «جاتان هاينز» از مركز پزشكى دانشگاه واندربيلت در تنسى نيز نتايج بررسي‌هاى گروه دكتر كلاين را تاييد كرده‌اند

قطره چشمي "كلرامفنيكل" به فهرست داروهاي بدون نسخه اضافه شد

سازمان تنظيم فراورده‌هاي بهداشتي و دارويي اجازه داد پادزيست "كلرامفنيكل" كه به صورت قطره چشمي در درمان التهاب مخاط چشم يا كنژكتيويت باكتريايي استفاده مي‌شود بدون نسخه پزشك در اختيار بيماران قرار داده شود.

به گزارش پايگاه اينترنتي بي‌بي‌سي نيوز، با در دسترس بودن داروهايي از اين دست مي‌توان به روند درمان بيماري‌هاي شايع ولي ساده عفوني چشمي سرعت داد.

تا دو درصد از مراجعات اوليه به پزشك ناشي از ابتلا به كنژكتيويت باكتريايي است.

پروفسور "كنت وود" به ايمني بودن مصرف بدون نسخه اين دارو كه بالغ بر ‪ ۵۰‬سال است استفاده مي‌شود اشاره كرد. دانشمندان در مورد اينكه مصرف بدون نسخه اين دارو مي‌تواند باعث افزايش مقاومت دارويي به اين پادزيست شود به بحث پرداختند.

دانشمندان بر اين باورند منافع عرضه بدون نسخه اين دارو از ضررهاي آن براي بيماران به مراتب بيشتر است.

پروفسور گوردون داف رييس انجمن ايمني داروها در اين‌باره مي‌گويد تسهيل استفاده بيماران از اين دارو مي‌تواند بيماري‌هاي عفوني مخاط چشم را به سرعت درمان كند و خطر انتشار، عود، و عوارض عفونت را كاهش دهد.

با اين وجود خطر ايجاد مقاومت دارويي با مصرف اين پادزيست وجود دارد. از اين پادزيست علاوه بر درمان التهاب و عفونت مخاط چشمي در بيماريهاي خطرناكي مانند تيفوييد استفاده مي‌شود.

با افزايش مقاومت باكتريايي خطر ايجاد گونه‌هاي باكتري مقاوم به دارو افزايش مي‌يابد. اين گونه‌ها بخصوص در بيمارستان‌ها مي‌توانند بسيار كشنده باشند.

به نظر مي‌رسد مقاومت به اين پادزيست به سختي ايجاد شده و شيوع كمي داشته باشد با وجود اين هر الگوي مقاوم به پادزيست بايد به دقت بررسي شود. به اين ترتيب از داروي موثر و ايمن "كلرامفنيكل" به عنوان قطره چشمي مي‌توان بدون نسخه پزشك به آساني استفاده كرد.

برگزاری کنگره ۲۶ اپتومتری ایران

بیست وششمین‌کنگره اپتومتری ایران از هفدهم تا نوزدهم مردادماه در هتل المپیک برگزار شد