جمعه، مرداد ۰۵، ۱۳۸۶

موارد منع مصرف استروئیدها

Herpes simplex infections epithelial keratitis
Acute bacterial infections
Significant epithelial compromise
رشته بینایی سنجی برای نخستین بار در دانشکده توانبخشی دانشگاه تهران راه اندازی می شود
با توجه به وجود بیمارستان فارابی در دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان یکی از بهترین مراکز چشم پزشکی کشور و نیاز کشور به بینایی سنجی (اپتومتریست) این رشته در مقطع کارشناسی راه اندازی می شود.
دکتر "محمد اکبری" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی مهر افزود: رشته های توانبخشی ارتباط تنگاتنگی با رشته های پزشکی دارند و به دلیل اینکه فعالیت توانبخشی یک کار گروهی محسوب می شود و همکاری گروه مختلفی از پزشکان را با دیگر عوامل از جمله فیزیوتراپ و شنوایی سنجی را می طلبد
رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به افزایش فعالیت های پژوهشی این دانشکده خاطرنشان کرد: همانطور که دانشگاه علوم پزشکی تهران در چند سال گذشته رتبه اول پژوهش را در میان دانشگاه های علوم پزشکی کشور به دست آورده است بالطبع دانشکده نیز فعالیت های پژوهشی خود را افزایش داده و آزمایشگاه های تحقیقاتی خود را تجهیز کرده است.

معرفی حرفه اپتومتری

بينائي سنجي همان علم مراقبت هاي بينائي است. درس خوانده هاي اين رشته به عنوان مراقبين اوليه بهداشت چشم مسووليت حفظ و سلامت بينائي را به عهده دارند.
چشم از اعضاي کوچک بدن است اما اختلالات و عوارض آن بسيار گسترده و پيچيده است بطوري که نيازمند تجهيزات و دستگاه هاي مدرن است. دقت و حوصله فراوان براي مداواي يک بيمار چشمي حرف اول را مي زند. طول دوره رشته بينائي سنجي 4 الي 5/4 سال است و دروس آن به صورت نظري عملي و کارآموزي ارائه مي شود.
عدم معلوليت در دست ها و همچنين داشتن ديد طبيعي و کارآمد و عدم هرگونه مشکل حاد در هر يک از چشم ها مي تواند از عوامل مهم موفقيت به شمار آيد.
ضريب دروس دبيرستان براي درس زيست 4 و درس فيزيک و شيمي و رياضي 2 مي باشد که از بين اين دروس زيست شناسي و فيزيک حائز اهميت است

این گونه است که حرفه اپتومتری به دانش آموزان ما معرفی می گردد مراقب اولیه چشم و مسئول سلامت بینایی ونه فقط تجویز کننده و فروشنده عینک پس بکوشیم که همانی باشیم که باید باشیم
البته بخش های بعدی این مطلب را حذف کردم چون کهنه شده بود بد نیست مسئولین سایت رشد این مطلب را با شرایط جدید این رشته بروز نمایند

شنبه، تیر ۳۰، ۱۳۸۶

پنجشنبه، تیر ۲۸، ۱۳۸۶

آموزش مداوم جامعه پیراپزشکی
(پرستاری، مامائی، اپتومتری، ادیومتری، رادیولوژی و ...)


نظر به لزوم آموزش مداوم حرف وابسته پزشکی به منظور ارتقای سطح دانش و مهارت­های شغلی به موجب قانون برنامه­های آموزش مداوم در مقطع کارشناسی و بالاتر گروه­های مزبور لازم­الاجرا می­باشد
تعریف آموزش مداوم

آموزش مداوم جامعه پزشکی و حرف وابسته، آن دسته از فعالیت­هایی است که باعث تحکیم، توسعه و ارتقاء دانش، مهارت، عملکرد حرفه­ای و ارتباطی گروه­های مختلف پزشکی و پیراپزشکی در ارائه خدمت به مددجویان، جامعه و یا حرفه خود می­شود.

هدف: هدف کلی از اجرای آموزش مداوم جامعه پزشکی کشور و حِرَف وابسته در بین رشته­ها و تخصص­های مختلف تحت پوشش قانون آموزش مداوم عبارتند از:

افزایش سطح آگاهی­های علمی، فنی و عملی مشمولین

تحکیم و تقویت آموخته­های صحیح قبلی

ارتقاء سطح مهارت­های حرفه­ای در ارتباط با وظایف مختلف

افزایش آگاهی نسبت به تازه­های علمی و تخصصی در هر رشته

بالا بردن سطح شناخت افراد نسبت به فعالیت­ها و سازمان­های علوم­پزشکی، نظام عرضه خدمات
بهداشتی – درمانی کشور و خارج از کشور و بطور کلی احساس پیوند جامعه پزشکی در تمامیت آن

افزایش تمایل به آموزش مداوم به ویژه خودآموزی
آزادی بیشتر افراد در انتخاب محل و زمان آموزش

استمرار بخشیدن به آموزش مداوم و ارائه برنامه­های کافی و مناسب بر اساس نیاز مشمولین

در نظر گرفتن ویژگی­های گروه­های مختلف تحت پوشش و تنوع آنها



انواع برنامه­های آموزش مداوم
در برنامه­های آموزش مداوم 5 نوع فعالیت در نظر گرفته شده است:

سمینارها، کنگره­ها، کارگاه­ها، کنفرانس­ها و سخنرانی­های علمی ماهیانه

دوره­های آموزشی کوتاه مدت حرفه­ای (آموزش مهارت­های جدید و تقویت مهارت­های حرفه­ای قبلی)

برنامه­های مدون (صرفاً توسط وزارتخانه تعیین و ارسال می­شود)

فعالیت­های آموزشی و پژوهشی (تألیف کتاب، ترجمه کتاب، انتشار مقاله، انجام پژوهش، تدریس و سخنرانی برنامه­های آموزش مداوم، ارائه پوسترهای آموزشی)

خودآموزی (مجموعه فعالیت­های انفرادی است که شخص از راه­های غیر از انواع برنامه­های آموزش مداوم جمعی در جهت ارتقاء توان علمی با انتخاب یکی از برنامه­های زیر انجام می­دهد(

الف – مطالعه کتب، نشریات، نوارها، نرم­افزارها و سایر وسایل آموزشی علمی تخصصی اعم از داخلی و خارجی با رعایت اصول، ضوابط و تأئید اداره کل آموزش مداوم وزارت بهداشت



ب – کار و فعالیت عملی یا علمی در مراکز علمی و پژوهشی، درمانگاه­ها و بخش­های بیمارستانی دارای ارزش علمی بر اساس ضوابط مورد تأئید گروه­های آموزشی تخصصی ذیربط

میزان امتیاز

هر یک از مشمولین گروه­های پیراپزشکی باید حداقل 15 امتیاز در هر سال از طریق برنامه­های نامبرده کسب نمایند.

مشمولین قانون

1 – طبق قانون آموزش مداوم کلیه شاغلین رشته­های پیراپزشکی (پرستاری، مامائی، اپتومتری، ادیومتری، رادیولوژی، علوم آزمایشگاهی و ...) موظف به شرکت در دوره­های خاص آموزش مداوم هستند.

توضیح: کسب امتیاز جهت کاردان­ها تا اطلاع ثانوی اختیاری است.

- زمان مشمولیت افراد نسبت به قانون آموزش مداوم به استناد مصوبه جلسه هفتم شورای عالی آموزش مداوم از سال فارغ­التحصیلی می­باشد.

- زمان شروع مشمولیت قانون برای جامعه مامائی، اپتومتری و ... پس از ابلاغ ضوابط برنامه­های آموزش مداوم به دانشگاه­ها خواهد بود.


صدور یا تمدید پروانه اشتغال در گروه­های دارای پروانه اشتغال

الف – فارغ­التحصیلان مهر 1385 به بعد بر اساس تاریخ فراغت ازتحصیل، از مهر 1390 به بعد جهت صدور یا تمدید پروانه اشتغال کنترل امتیاز و صدور گواهی نهایی خواهند شد.

ب – فارغ­التحصیلان سنوات قبل با توجه به تاریخ فراغت از تحصیل، در دوره­های پنج ساله ملزم به کسب گواهی نهایی آموزش مداوم هستند.

ج – تنها مورد معذوریت از شرکت در برنامه­های آموزش مداوم عدم فعالیت حرفه­ای فرد می­باشد. در صورت شروع فعالیت حرفه­ای در هر زمان، نیاز به ارائه کلیه امتیازهای سال­های مشمولیت قانون می­باشد.



نظارت بر اجرای برنامه­های آموزش مداوم

نظارت بر اجرای برنامه­های آموزش مداوم کشور در سه سطح پیش­بینی گردیده

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با همکاری دانشگاه­ها و انجمن­های تخصصی نظارت بر اجرای برنامه­ها را به دو صورت به عمل می­آورد:

الف) واحد نظارت وارزشیابی اداره کل آموزش مداوم جامعه پزشکی در وزارتخانه


ب) این واحد بر اساس گزارش ارزشیابی و نظارت شورای هر دانشگاه به طبقه­بندی و اعتباربخشی
برنامه­ها می­پردازد.

دانشگاه­های علوم پزشکی نظارت بر نحوه اجرای برنامه­ها را به دو روش انجام می­دهد:

الف) شورای آموزش مداوم دانشگاه، مسئول اصلی نظارت بر نحوه اجرای برنامه­ها می­باشد.

ب) دبیر آموزش، بر برنامه­ریزی، زمان، مکان، انتخاب دبیر و اجرای برنامه و صدور گواهی نظارت دارد.

دبیربرنامه: مسئول نظارت بر محتوی و شیوه اجرای برنامه، حضور و غیاب و رعایت دستورالعمل­ها می­باشد.



تخصیص امتیاز

- برای هر یک از برنامه­های آموزشی بر حسب مورد، زمان اجرا و جایگاه آن از نظر نوع آموزش توسط اداره کل آموزش مداوم در وزارتخانه امتیاز مناسب (حداقل و حداکثر) در نظر گرفته شده که پس از بررسی در کمیته تخصیص امتیاز به آن برنامه داده می­شود.

- به مدرسین نیز طبق ضوابط تعیین شده امتیاز مربوطه تعیین و تعلق می­گیرد.

- صدور مجوز تخصیص امتیاز فقط در مورد برنامه­هایی امکان­پذیر خواهد بود که مورد تأئید قرار گرفته باشند.

- اشخاصی که علاوه بر سخنرانی در تمامی جلسات برنامه نیز حضور داشته باشند می­توانند با توجه به میزان امتیازی که به تخصص آنان تعلق می­گیرد از امتیازات مربوط به شرکت­کنندگان نیز بهره­مند گردند.

- مقدار امتیازی که بر اساس مواد آئین­نامه به سخنرانان و مدرسین تعلق می­گیرد به عنوان فعالیت آموزشی و پژوهشی محسوب می­گردد و می­تواند جایگزین بخشی از حداقل امتیازات لازم از برنامه­های مدون محسوب گردد



دستورالعمل اجرایی آموزش مداوم گروههای پرستاری، مامایی و اپتومتری

آموزش مداوم جامعه مامایی ، پرستاری و اپتومتری تابع آئین نامه اجرائی آموزش مداوم جامعه پزشکی مصوب جلسه 10/2/1376 هیأت وزیرات و مصوبات شورایعالی آموزش مداوم جامعه پزشکی می­باشد. موارد ویژه مرتبط با امور پرستاری، مامایی و اپتومتری بشرح زیر می باشد:
1- تا پایان برنامه پنج ساله چهارم اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی توسعه کشور کسب حداقل 15 امتیار برای هر سال برای کلیه واجدین شرایط آموزش مداوم الزامی است. این امتیازات می تواند از برنامه های خودآموز یا سایر برنامه های معتبر آموزش مداوم کسب گردد
. تبصره: میزان امتیازات لازم برای دوره برنامه پنج ساله پنجم توسعه کشور تابع مصوبات بعدی شوایعالی آموزش مداوم خواهد بود.
2- زمان شروع اجرای قانون آموزش مداوم در مورد جوامع مامایی، پرستاری و اپتومتری از تاریخ ابلاغ این مصوبه خواهد بود.
3- علاوه بر ستاد وزارت متبوع، دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی کشور و انجمن های علمی و تخصصی مصوب، سازمان نظام پرستاری نیز مجاز به برگزاری برنامه های آموزش مداوم می باشد.
4- درخصوص نحوه تخصیص امتیاز به شرکت کنندگان در برنامه های خارج از کشور تغییراتی به شرح ذیل اعمال گردد:
کنگره بین المللی و کنگره منطقه ای معتبر (هر یک به تفکیک ) حداکثر 5 روز ، هر روز 2 امتیاز
سخنرانی مقاله 5 امتیاز
پوستر 3 امتیاز
* حداکثر امتیازی که در یک سال شمسی به یک پرستار ، ماما و یا اپتومتریست بخاطر شرکت درکنگره های خارج از کشور تعلق می گیرد 15 امتیاز است.
5- در خصوص نحوه تخصیص امتیاز به سخنرانان و مدرسین جامعه مامایی ، پرستاری و اپتومتری ، برنامه های آموزش مداوم تغییرات ذیل بعمل می آید:
5-1- میزان امتیاز سخنرانان برنامه های نوع اول جدول برنامه های آموزش مداوم (سمینارها و ...) که در
این ماده به اختصار برنامه نامیده می شود به شرح زیر خواهند بود:
الف – به هر یک از سخنرانان کنگره ها و سمینارها و یا برنامه های مشابه حداکثر 5 امتیاز تخصیص داده
می­شود. به همکاران حداکثر 3 امتیاز تعلق خواهد گرفت ( به هر نفر).
ب – میزان امتیاز سخنرانان در کنفرانس های علمی ماهانه و نظائر آن و یا برنامه های یک روزه حداکثر 3 امتیاز و همکاران 1 امتیاز خواهد بود.
5-2- به مدرسینی که در برنامه های مدون تدریس می نمایند برای تدریس در برنامه فقط برای اولین بار حداکثر 3 امتیاز تعلق خواهد گرفت.
5-3- به ارائه­دهندگان پوستر در صورتی که شخص جهت معرفی پوستر حضور داشته باشد 3 امتیاز
تعلق می گیرد.
6- مشمولین پرستاری ، مامایی و اپتومتری به لحاظ ارتقای شغلی همانند سایر مشمولین از امتیازات دوره های نظام آموزش کارکنان مورد موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی و اداره کل آموزش مداوم برخوردار خواهند بود.

چهارشنبه، تیر ۲۷، ۱۳۸۶

اپتومتریستها در نقش مشاور تغذیه

یکی از مواردیکه یک اپتومتریست ممکن است در طول دوران کاری خود بارها با آن برخورد کند موارد سوء تغذیه یا کمبود بعضی ویتامین ها بویژه ویتامین آ می باشد سوءتغذیه علاوه بر مشکلات جسمی عمومی می تواند اثرات بسیار بدی برروی سیستم بینایی نیزداشته باشد موارد متعددی از لکه های بیتوت را بر روی ملتحمه بیماران متمول دیده ام که تصور سوء تغذیه را در من ایجاد کرده است ولی با چند سئوال و جواب معلوم شده است که بیمار دارای رژیم خاص لاغری است و علائم چشمی مربوط به این رژیم خاص می شود اپتومتریست ها با داشتن اطلاعات ودانش مربوط به تغذیه می توانند به عنوان درمانگر اولیه نقش مهمی در ارتقاء سلامتی عمومی بیماران بویژه سلامتی چشم و سیستم بینایی داشته باشند

اشک مصنوعی فاقد محافظ

بتازگی نمونه ای از اشک مصنوعی فاقد محافظ در داروخانه های کشور با مارک ARTELAC توزیع شده است بیماران دارای مشکلات خشکی چشم و استفاده کنندگان از لنزهای تماسی با این نوع این نوع اشک مصنوعی راحت تر خواهند بود البته اشک مصنوعی فاقد محافظ کاربرد های متنوع دیگری نیز دارد

جمعه، تیر ۲۲، ۱۳۸۶

تجویز دارو برای درمان بیماریهای چشمی

تجویز دارو برای درمان بیماریهای چشمی بتدریج بخشی اساسی از حرفه اپتومتری می گردد و اپتومتریست ها در سراسر دنیا مجاز به کاربرد دارو برای مقاصد درمانی می شوند جدید ترین نسخه کتاب دارو شناسی برای اپتومتریستها توسط سایت revoptom منتشر شده است با کلیک بر روی جلد کتاب تمام آنرا دونلود کرده و پرینت بگیرید

یکشنبه، تیر ۱۷، ۱۳۸۶

کارایی بالینی نسبی انواع استروئید ها

در اینجاکارایی استروئیدها بر اساس تجربیات بالینی و اطلاعات مقایسه ای در دسترس طبقه بندی شده است

1------------------------Hydrocortisone1%
2-------------------------Prednisolone1.8%
2------------------------Medrysone1%
2.5----------------------Loteprednole2%
3-------------------------Flurometholone alcohol 0.1%
4------------------------Dexamethasone 0.1%
4-----------------------Flurometholone acetate 0.1%
4.5---------------------Rimexolone 1%
4.5----------------------Loteprednole 0.5%
5-------------------------Prednisolone 1%

همانطور که ملاحظه می شود قویترین استروئید پردنیزولون 1%و ضعیف ترین آنها هیدروکورتیزون 1% می باشد

چهارشنبه، تیر ۱۳، ۱۳۸۶


این روزها نام آقای یاوریانفر زیاد به گوش می خورد بد نیست با چهره ایشان هم آشنا شوید در ضمن شایع شده که میگن یاوریانفر تمام موجودی شیشه آذر لنز را خریده و هر کس شیشه آذر را می خواد باید از یاوریانفر بخره
پاسخ جامعه اپتومترى ايران به گزارش روزنامه ايران با عنوان «سه گانه چشم، نمره، عينك»

عينك طبى وسيله اى است كمك بينايى به منظور اصلاح عيوب انكسارى و درمان كم بينايى، تنبلى چشم و... توسط چشم پزشك و بينايى سنج (اپتومتريست) تجويز مى گردد. بروز اشتباه در ساخت عينك طبى به مثابه اشتباه در تجوير عينك بوده و هر دو عوارضى يكسان بر چشم و بينايى بيمار خواهد داشت. با توجه به اهميت ساخت صحيح عينك طبى و عواقب و عوارض استفاده از عينك طبى نادرست از قبيل سردرد، اختلالات بينايى، انحرافات چشم و بخصوص آسيب هاى بينايى كودكان، ساخت و عرضه عينك طبى به حكم قانونگذار از سال ۱۳۴۴ در زمره حرف وابسته به پزشكى قرار گرفته، صدور و تمديد پروانه و تربيت نيروى انسانى آن در زمره وظايف و اختيارات وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكى قرار گرفت. دانشكده بينايى سنجى (اپتومترى) در سال ۱۳۵۴ تأسيس ولى تا سال ۱۳۶۸ به دليل كمبود نيروى انسانى تحصيلكرده در ساخت و عرضه عينك طبى پروانه تأسيس و مسئول فنى در صورت قبولى در آزمون هاى وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشك به عينك سازان تجربى اعطا مى گرديد كه پس از اين تاريخ به علت كفايت نيروى تحصيلكرده بينايى سنج (اپتومتريست) آزمون فوق الذكر تكرار نگرديد. ساخت و فروش عينك طبى يكى از موارد بيست گانه از حدود اختيارات و شرح وظايف بينايى سنج ها (اپتومتريست ها) مى باشد. صدور آراى ۵۶ تا ۶۴ هيأت عمومى ديوان عدالت ادارى و نيز رأى وحدت رويه شماره ۶۹۲ ديوان عالى كشور مبنى بر انحصار صدور و تمديد مجوز ساخت عينك طبى و نيز آموزش نيروى انسانى مورد نياز اين امر و خروج آن از اصناف موجب هماهنگى ميان چشم پزشكان، اپتومتريست ها و عينك سازان تجربى قانونى داراى مجوز از وزارت بهداشت گرديد

یکشنبه، تیر ۱۰، ۱۳۸۶

میزان امتیازات شرکت کنندگان و سخنرانان در ششمین همایش اپتومتری خراسان از سوی مدیر کل آموزش مداوم جامعه پزشکی وزارت بهداشت تعیین شد

اهمیت مرحله مالش لنز

مطمئنا شما نیز مطالب متعددی در باره لزوم انجام مرحله مالش و یا حذف آن دیده یا مطالعه کرده اید و به اهمیت انجام آن واقف هستید ولی آیا به راستی ما در مرحله مالش لنز چکار می کنیم آیا جز این است که یک جسم کثیف را در میان انگشتان مان جابجا می کنیم و دبری ها و مواد پاتوژن را بر روی سطح لنز جابجا می کنیم آیا براستی مالش لنز خطر بروز عفونت را کاهش می دهد مطمئنا بدون یک آبکشی درست هرگز این امر روی نخواهد داد مالش رسوبات و ساید مواد چسبیده شده به سطح لنز را از آن جدا می کند و آبکشی آنها را از سطح لنز دور می کند پس ضرورت دارد تا هردو کار مالش و آبکشی بایکدیگر انجام گردند تا نتیجه مطلوب حاصل گرددبیشتر محققین قبول دارند که با مالش و آبکشی درست لنز شانس بروز عفونت تا بیش از نود درصد کاهش می یابد

برگزاری کنگره ۲۶ اپتومتری ایران

بیست وششمین‌کنگره اپتومتری ایران از هفدهم تا نوزدهم مردادماه در هتل المپیک برگزار شد