در اینجا ذکر دو نکته لازم است : نکته اول اینکه محتویات این کتاب همچون هر اثر بشری ممکن است نیاز به اصلاح داشته باشد و گروه نویسندگان این کتاب از تمامی انتقادها و پیشنهادات همکاران به گرمی استقبال مینمایند. نکته دوم اینکه تقریبا کار بررسی و نوشتن فصلهای مربوط به کشورهای مدعی در مورد اپتومتری به پایان رسیده (به جز ایالات متحده که آن هم در ماه جاری به اتمام میرسد) از تمامی همکاران استدعا داریم با پیوستن به جمع نویسندگان این کتاب ، ما را در اتمام هرچه سریعتر پروژه یاری نمایند.
جمعه، آبان ۰۷، ۱۳۸۹
کتاب اپتومتری در جهان - فصل کانادا
در اینجا ذکر دو نکته لازم است : نکته اول اینکه محتویات این کتاب همچون هر اثر بشری ممکن است نیاز به اصلاح داشته باشد و گروه نویسندگان این کتاب از تمامی انتقادها و پیشنهادات همکاران به گرمی استقبال مینمایند. نکته دوم اینکه تقریبا کار بررسی و نوشتن فصلهای مربوط به کشورهای مدعی در مورد اپتومتری به پایان رسیده (به جز ایالات متحده که آن هم در ماه جاری به اتمام میرسد) از تمامی همکاران استدعا داریم با پیوستن به جمع نویسندگان این کتاب ، ما را در اتمام هرچه سریعتر پروژه یاری نمایند.
اپتومتریست در مقابل چشم پزشک یا اپتومتریست در کنار چشم پزشک؟
متاسفانه این چشم پزشک در بیمارستانی آموزش دیده است که اپتومتریست ها هیچ فعالیت بارزی ندارند و همچون ماشین هایی صرفا به کار رفراکشن مشغولند و حتی نسخه های نهایی عینک را هم چشم پزشکان صادر می کنند اپتومتریست ها در اینگونه مراکز صرفا در حد تکنیسین هایی که فقط قادر به انجام یک کار معین هستند ظاهر می شوند و به هیچوجه در حد و اندازه یک اپتومتریست واقعی نیستند و از ترس از دست دادن کار حاضر به تحمل هرگونه ستمی هستند
البته اکثریت جامعه چشم پزشکی به نقش بارز اپتومتریست ها در ارائه خدمات مراقبتی اولیه چشم اذعان دارند و نقش اپتومتریستها را در اسکرینگ و هدایت بیماران چشمی راهبردی و غیر قابل انکار می دانند و برافزایش این نقش نیز تاکید دارند این گروه از چشم پزشکان از درجه علمی بالایی برخوردارند و اپتومتریست ها را نه در مقابل خود که در کنار خود و همکار نزدیک خود می دانند
داستان تقابل این دو حرفه داستان تازه ای نیست و سابقه چندین و چند ساله دارد و بزرگانی از هر دو حرفه تلاش کرده اند تا اختلاف ها را برطرف و حیطه عمل هرطرف را مشخص و به تقابل شاغلین دو حرفه پایان دهند اما القاء بعضی مطالب به تازه فارغ التحصیلان و شکل دهی عقاید آنان در جهات خاص می تواند به اختلافات دامن زند و زمینه را برای اینگونه رفتارها و اظهار نظر های غیر دوستانه فراهم نماید به جاست اساتید چشم پزشکی که سابقه طولانی در همکاری و مراوده با اپتومتریست ها دارند دوستان جوان خود را با واقعیات آشنا کنند و جایگاه اپتومتری در نظام سلامت در ایران وجهان را برای انها تبیین نمایند تا اینگونه تصور ننمایند که چشم تنها جولانگاه آنان است و کس دیگری را در این عرصه راهی نیست
به امید همکاری همه شاغلین عرصه سلامت در جهت حفظ و اشاعه فرهنگ در ست همکاری و همراهی متقابل
سهشنبه، آبان ۰۴، ۱۳۸۹
یک معاینه ، یک فاجعه
روزی یکی از دوستان نوزادی را در آغوش داشت و به دفتر کارم مراجعه کرد و از من خواست فرزندش را معاینه کنم ؛هنگام گرفتن case history متوجه شدم این نوزاد premature است . این نوزاد را مورد معاینه قرار دادم. در معاینه red reflex ، سگمان قدامی ، pupil reflex و ماکولا نرمال بود به این همکارم توصیه کردم جهت معاینه به متخصص رتین مراجعه نماید چرا که عوارض شبکیه ای در نوزادان نارس جدی است.
این دوست یک ماه بعد مجددا مراجعه کرد و از من خواست دوباره نوزادش را معاینه کنم ! او بدلیل شلوغی مطب متخصص رتین از معاینه فرزندش صرف نظر کرده بود . معاینه total retinal detachment را در چشم راست نوزاد نشان می داد .
Retinopathy of Prematurity - ROP كه به آن Retrolental Fibroplasia نيز گفته مي شود مي تواند سبب نابینایی شود. عواملي كه نوزاد را در معرض خطر بيشتري براي ابتلا به رتينوپاتي قرار مي دهند كم بودن وزن هنگام تولد (كمتر از یک و نیم كيلوگرم) و زايمان زودرس هستند.
رتينوپاتي در نوزادان نارس بسته به شدت بيماري به 5 درجه تقسيم مي شود. پيشرفت بيماري به درجات آخر مي تواند سبب ايجاد زخم در شبكيه و عوارضي نظير جدا شدگي شبكيه، خونريزي زجاجيه، انحراف چشم، و تنبلي چشم شود. بسياري از نوزادان مبتلا به رتينوپاتي دچار نزديك بيني خواهند شد.
بهترین زمان معاینه نوزاد چهار هفته بعد از full term شدن است که باید مردمک دیلاته گردد .
بعضي از كودكاني كه بيماريشان در حد خفیف است بدون درمان بهبود مي يابند. در موارد ديگر، ممکن است نیاز به كرايوتراپي و یا ليزرتراپی باشد که در اغلب موارد ،این روشهای درمانی برای حفظ دید مرکزی موفقیت آمیز است
از آن روز عهد کردم دیگر نوزاد premature را معاینه نکنم چرا که خیال والدین راحت میشود و باعث میشود در معاینه کودکشان کوتاهی کنند .
جمعه، مهر ۳۰، ۱۳۸۹
راهاندازي رشتههاي بينايي سنجي و مديريت توانبخشي در دانشگاه علوم پزشکي تهران
بیمار شما چند درصد از بینایی اش را از دست داده است؟
روش محاسبه مقدار کاهش دید استفاده از Minimum Angle of Resolution و یا به اختصار MAR است. برای بدست آوردن Angle of Resolution برای هر حدت دیدی (با هر سیستمی) میتوان مخرج کسر حدت دید را تقسیم بر صورت آن نمود. مثلا برای 5/10 ، این مقدار 2 بوده و برای 6/30 ، این مقدار 5 میباشد. با مقایسه Angle of Resolution فعلی با Angle of Resolution معاینه قبلی میتوان مقدار کاهش دید را تخمین زد.
در سیستم متریک (6/X) یک راه حل ساده برای تخمین مقدار کاهش دید مرکزی مریض وجود دارد. برای این کار فقط کافی است مخرج کسر حدت دید را به عدد 0.6 تقسیم نمایید. با این روش به راحتی میتوان فهمید که فرد دارای دید 6/30 پنجاه درصد و فرد دارای دید 6/12 بیست درصد از بیناییش را از دست داده است. مشابه همین کار را میتوان در سیستم دسیمال انجام داد. در این سیستم باید 100 را بر صورت کسر حدت دید تقسیم کنیم یعنی مقدار کاهش دید یک فرد با دید 3/10 حدود 33 درصد میباشد. البته این روش تخمین، اشکالاتی هم دارد مثلا در حدت دید 6/60 یا 1/10 ، صد در صد کاهش در دید را نشان میدهد در صورتی که اینگونه نیست و یک چنین فردی 80 درصد کاهش دید دارد.
اگر بخواهیم بین دو سیستم دسیمال و متریک یکی را انتخاب نماییم سیستم متریک گزینه مناسبتری است چراکه در این سیستم توجیه نمودن بیمار راحت تر است. مثلا به راحتی میتوانید به مریضی که دیدش 6/12 (5/10) است بگوییم که دید شما الان نسبت به یک فرد عادی 20 درصد کاهش دارد ، بدون آنکه مجبور باشیم به این سوال وی پاسخ دهیم که "اگر واقعا دید من بیست درصد کاهش داشته است ، پس چرا در پرونده من دیدم را نیم (5/10) ثبت کرده اید ؟"
چهارشنبه، مهر ۲۱، ۱۳۸۹
ارائه مقاله در کنگره اپتومتری
در سیزدهمین کنگره اپتومتری ایران مقاله ای با عنوان ادراک دیداری ارائه نمودم
در این مقاله Behavioral optometry را مطرح کردم که جایش در واحدهای دروس اپتومتری ایران خالی است
در سایت شخصی ام www.optiteb.ir میتوانید پاور پوینت مقاله ارائه شده و تست فراستیک را دانلود کنید .
به یاد دارم آقای دکتر صفوتی پایان نامه دوره کارشناسی اش را به همین مطلب اختصاص داده بود .
يادداشت هفدهم: روش استاندارد معاينه با اسليت لمپ
دوشنبه، مهر ۱۹، ۱۳۸۹
يادداشت شانزدهم: سلامت چشم، قدری هم در مورد سلامت روح و روان
چهارشنبه، مهر ۱۴، ۱۳۸۹
5 تکنولوژی نویدبخش چشمی - قسمت پنجم
یکشنبه، مهر ۱۱، ۱۳۸۹
10 سال گذشت!
حدود 9 سال از جشن صدمین سالگرد تاسیس اپتومتری در جهان و روز شروع طرح 2020 در کشورمان میگذرد. جشنی که با همت استادعزیزم دکتر صفوتی – که به اختصار دکتر آیدین نامیده میشود ;-) – و همینطور جناب آقای اسکویی و عزیزان دیگر برگزار شد. دیروز که داشتم قطعنامه پایانی این جشن را به همراه خاطرات آن مرور میکردم، اشک در چشمانم نشست. اشک شوق بخاطر چیزهایی که ده سال پیش برای ما آرزو بود و اکنون آنرا داریم (هرچند که کوچکترها گاهی وقتها قدرش را نمیدانند) مثل پیوستن به نظام پزشکی کشور ، دوره کارشناسی ارشد ، داشتن کنگره های مرتب سالانه و ... و اشک غم بخاطر تصمیماتی که گرفته شد ولی هرگز عملی نشدند مثل اجرای طرح 2020 با محوریت دپارتمانهای بینایی ، تاسیس مجله رسمی اپتومتری ، معرفی روزی بعنوان روز ملی اپتومتری و علوم بینایی و روز اپتومتریست ، تشکیل دوره دکترا ، تغییر نام دپارتمانهای اپتومتری به "اپتومتری و علوم بینایی" به منظور رفع شبهات موجود پیرامون عبارت اپتو متری و ... . اگر شما هم یاد آن روز را کردید و خواستید خاطراتش را مرور کنید پیشنهاد میکنم حتما قطعنامه پایانی جشن صدمین سالگرد تاسیس اپتومتری را هم بخوانید و اگر اشکتان درآمد ، با خود پیمان ببندید به اتفاق هم، کاری کنیم که ده سال بعد با یادآوری امروز تنها اشک شادی مهمان چشمانمان باشد.
يادداشت پانزدهم: آمپليتود تطابقی به روش "عدسی منفی تا ايجاد تاری"
برگزاری کنگره ۲۶ اپتومتری ایران
بیست وششمینکنگره اپتومتری ایران از هفدهم تا نوزدهم مردادماه در هتل المپیک برگزار شد
-
بلفاریت خلفی یا همان اختلال عمل غدد میبومین یکی از شایع ترین تصاویر کلینیکی است که اپتومتریست ها طی کار روزانه با آن برخورد می نمایند و درما...
-
يكي از دوستان اپتومتريست تعريف مي كرد يكسال بعد از فارغ التحصيلي وقتي كه در يك مجلس عروسي شركت كرده بودم در ميان جمعي از دوستان و آشنايان اي...
-
UBM يك سيسنم سونوگرافی سگمان قدامی چشم میباشد بر خلاف اولتراسونوگرافی که برای بررسی سگمان خلفی است در این سیستم از صوت با فرکانس با...